kolmapäev, august 13, 2008

Kultuuri- ja olemislaksust

Nagu A juba rääkis, käisime läind esmaspäeval tartuff'i raames vaatamas esimest täispikka setokeelset filmi "Taarka". Uskumatult palju inimesi oli kogunenud raekoja esisele platsile. Esmalt kirmaskile ja seejärel filmi kaema. Mina jäin kogetuga rahule. Eelkõige just seetõttu, et sai nähtud-kuuldud. Kui mõningad puudused välja tuua siis:
* puhteestlastest näitlejatest tingituna oli seto keel kohati selline, et vajasin eestikeelsete subtiitrite lugemist;
* kui film räägib ühe inimese elust, siis minu jaoks jäi Taarka elulugu segaseks. Hiljem siit-sealt lugedes sain infot juurde, mis osaliselt ei kattunud filmisnähtuga (a'la tal sündisid tõesti kaksikud, kuid kaksikud-tüdrukud, kes mõlemad surid; filmis aga jäi ellu 1 kaksikutest - poiss);
* kas sellise ajaloolise hõnguga filmi juures peab olema nii pikki seksistseene ja roppe väljendeid?
Nendest ja ehk veel mõnedest minu jaoks häirivatest punktidest hoolimata oli filmi tegemine suur ja oluline töö. Väga meeldis näiteks Tõnu Oja, kes mängis Vassili rolli just sellise mõnusa olemisega äärmiselt usutavaks. Ka Siiri Sisaskis ei tulnud pettuda - jätkus tal suurepärasele laulmisoskusele juurde ka üsna ehtsat leelotaja võhma, mis tugeva häälega laulmise ja liikumise juures oluline on.
*************
Eilne õhtu oli aga hoopis teistsuguse laksuga - herr abikaas võttis kodus ette ühe pikemat aega mida iganes oodanud tegemise, mille raames oli kodu üsna tugevat lakihaisu täis. Meie tore tädi A (tänud taaskord ette-taha-küljepeale) võttis lapsed öömajale ning meie (vanakesed) tegelesime "kodu korda"-projektiga. Lisaks avastasin, et ei-ei-ei .... L kampsun ei tule selline nagu meeldiks, harutasin omajagu valmiskootud üles ja alustasin taas. Hull eit - ma tean.
Uute hullusteni - kallid kaaskondsed!

2 kommentaari:

Ann ütles ...

Ootan ka seda filmi juba. Mäletan möödunud suve, kui seda Pärnu kandiski filmiti, juba siis tundus vahva asi tulevat.

Anneli ütles ...

Hull eit oled jah :P :D